Somaj - ANOFM

Rata somajului in randul tinerilor este de 17%

Image 06

Cat trebuie sa astepte in medie un tanar, pentru a-si gasi un loc de munca

Dacă ai până în 25 de ani  şi Pandemia te-a prins fără job, vei căuta mult şi bine un loc de muncă. Şomajul pare a fi cronic în rândul tinerilor. Găsirea unui job durează, în medie, între o lună şi patru luni. În cazul tinerilor fără experienţă se poate prelungi şi până la un an.  
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că şomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani este de 17%. Laura este absoventă a două facultăţi. I-a luat aproape 3 luni să găsească un job. În acest timp, a aplicat la peste 70 de posturi.

„L-au vizualizat, dar nu au sunat. Deci majoritatea sunt vizualizate, dar nu sună. Interviuri am avut trei, dintre care doar unul cu succes. Joburile la care am aplicat au fost în domeniul facultăţii, marketing, vânzări, management. Cel mai mult m-a dezavantajat faptul că nu am avut experienţă într-un anumit domeniu. Foarte rar sunt firme care acceptă oameni fără experienţă. Ei ne văd ca pe o povară. Le e foarte greu să lucreze cu oameni care nu au mai lucrat”, spune Laura, o proaspătă absolventă care îşi caută un job pe platformele de specialitate.

”Comenzile pe care le avem  acum sunt pentru persoane care au măcar puţină experienţă, cel puţin un an de zile experienţă. Este mult mai simplu să iei pe cineva care are deja acest obicei de a lucra cu un program, de a lucra pe anumite tool-uri şi să îl integrezi în companie, decât să o iei de la zero cu un proaspăt absolvent”, a declarat Sorina Donisa, CEO la APT Resources, o firmă de recrutare.

Utilizarea comunicarii electronice

Image 06

Informatii utile privind utilizarea comunicarii electronice

În contextul actual, este important sa va protejați atât pe dumneavoastră cât și pe cei din jur și să evitați zonele aglomerate. Dorim să rămânem în legătură permanentă cu dumneavoastră, iar acest lucru este posibil acum și prin servicii on-line și comunicare electronică.

Mai jos regăsiți modalitățile de realizare a comunicării electronice între beneficiarii dreptului la indemnizaţia de şomaj, ai măsurilor de stimulare a angajatorilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, ai sumelor necesare pentru plata indemnizaţiei acordate ca urmare a reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19, precum şi ai măsurilor active de sprijin imediat pentru angajatorii a căror activitate a fost redusă sau întreruptă total sau parţial ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj și agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a muncipiului București.

Modalități de comunicare electronică

Ghidul privind comunicarea electronică poate fi consultat

Prezentarea schematică a pașilor de urmat

Adresele e-mail pentru transmiterea documentelor

Măsura șomajului tehnic, implementată rapid

Image

Măsura șomajului tehnic, implementată rapid și eficient: 99,95% din cuantumul plăților realizate de ANOFM au fost plăți conforme

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă precizează că 99,95% din cuantumul plăților realizate în perioada stării de urgență, pentru măsurile de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice SARS-CoV-2, au fost plăți conforme.

Referitor la activitatea ANOFM, raportul Curții de Conturi “Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”, realizat la solicitarea Parlamentului României, prevede că: „s-a desfășurat în condiții de respectare a atribuțiilor legale, asigurându-se continuitatea, deși sarcinile specifice suplimentare au dublat volumul de lucru și au fost puse în aplicare fără o suplimentare a personalului existent, printr-o angajare totală a întregului personal, prin ore suplimentare, inclusiv în perioada sărbătorilor legale și prin optimizarea fluxurilor și procedurilor de lucru.”

Având în vedere concluzia raportului Curții de Conturi, potrivit căreia 99,95% din cuantumul plăților realizate de ANOFM pentru măsurile de sprijin stabilite de guvern în perioada stării de urgență, respectiv pentru plata șomajului tehnic în condițiile art. XI din OUG nr.30/2020 și pentru plata indemnizației pentru zile libere acordate părinților în condițiile Legii 19/2020, ANOFM precizează că întreg procesul s-a desfășurat într-o manieră rapidă și eficientă, mulțumind pe această cale angajaților și partenerilor săi instituționali, pentru implicarea și colaborarea din ultimele luni.

Important

Ne puteti trimite e-mail cu orice problema aveti si va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil. Ne puteti descrie in detaliu nelamuririle dumneavoastra iar noi va vom ajuta cu consultanta profesionista

E-mailurile necesare sunt urmatoarele:

Pentru pensii - pensii@consultantapsa.ro Pentru somaj - somaj@consultantapsa.ro Pentru alocatii - alocatii@consultantapsa.ro